Октоберфест

Чудили ли ли сте се какво е Октоберфест и защо се празнува?

Със сигурност почитателите на бирата не веднъж са опитвали от различните видове бира, които са типични за баварската култура, без да осъзнават, че те са в сърцето на тази дългогодишна традиция.

Немският фестивал Октоберфест вече е феномен познат по целия свят, който вдъхнови и нашия English Speaking Club. Тази година първата среща на клуба ще се проведе в духа на немския празник, като основен фокус ще бъде разнообразието от бири, игрите на английски и забавленията в приятелска атмосфера. Разбира се, за всичко това се е погрижил нашият колега Lee, който е подбрал едни от най-добрите игри, с които да стимулира комуникацията на английски език по време на цялото събитие.

А сега нека разберем малко повече за Октоберфест, празникът, който ни вдъхнови.

Кога се провежда?

Обикновено Октоберфест трае 16 дни, като последният ден от празника съвпада с първата неделя на октoмври. Понякога, обаче, ако въпросната неделя се падне преди 3-ти октомври, празникът трае 17 или 18 дни. Малко объркващо, нали? Важното е, че винаги има поне две седмици забавления в края на септември.

Защо се празнува?

Традицията на Октоберфест започва като сватбено празненство преди повече от двеста години, когато Лудвиг Баварски и принцеса Терезия се венчават на 12 октомври 1810 г. И както казват в приказките „три дни яли, пили и се веселили“, но далеч не били три дни. Празненството продължило дълго, съпроводено от много песни, танци, пирове и конни състезания. До ден днешен остава традицията и се чества всяка година.

Къде се провежда Октоберфест?

Празненствата по случай Октоберфест вече могат да се видят по целия свят, но главното събитие е в Мюнхен, Германия, където се е провел и първят Октоберфест.

Как се чества празникът?

Най-често, когато чуем Октоберфест се сещаме първо за бирата, която се лее по време на този празник. Традициите на фестивала, обаче, въобще не са само това. Многобройните шатри с бира, осигуряват не само напитките, но и са главният отговорник за приятната фестивална атмосфера. От тях звучи традиционна баварска музика, която повдига духа на всички. За настроението допринасят и хората облечени в традиционни баварски дрехи, както и разнообразните щандове с атракции.

Ех, и на нас ни се прииска да сме там! Ако сте свободни и искате поне малко да се докоснете до това празненство, заповядайте на ул. Солунска №8 и станете част от нашия English Speaking Club.